Milloin on oikea aika hankkia aurinkopaneelit?

Energiaviraston tutkimusten mukaan yli 90% suomalaisista kannattaa aurinkosähkön tuotannon lisäämistä Suomessa. Silti harva itse investoi aurinkosähköön, vaikka mahdollisuudet siihen olisi. Syynä on monesti aurinkopaneelien hinta, ja käsitys siitä, että hinta on tulossa vielä reilusti alas, ja että vielä kannattaa odottaa. Tämä artikkeli pyrkii selventämään kannattavaa ajankohtaa hankkia aurinkopaneelit, ja aurinkovoimaloiden hintakehitystä Suomessa lähivuosina.

Sähkön hinta

Sähkön kokonaishinta nousee Suomessa keskimäärin 3,9% vuodessa (Tilastokeskus), mutta viime vuonna (2018) sähkön kokonaishinta nousi Suomessa jopa keskimäärin 10%. Suurin harppaus tuli energian hinnassa – Pohjoismaisen Nordpool sähköpörssin hinta kasvoi jopa 40%.

Toki viime vuoden hurjiin lukuihin vaikutti sään ääri-ilmiöt kuten kuivuus, mutta ilmastonmuutoksen jatkuessa on sään ääri-ilmiöiden ennustettu yleistyvän – kuten on suuressa osassa maailmaa jo havaittu. Tähän asti Suomi on säästynyt suuremmilta katastrofeilta, kuten hirmumyrskyiltä ja tulvilta.

Tulevaisuuden sähkön hinnan kehitystä on toki mahdotonta ennustaa, mutta historialla on taipumus toistaa itseään, ja esimerkiksi me käytämme kannnattavuuslaskelmissamme tilastokeskuksen historiallista keksiarvoa, neljää prosenttia.

Ydinvoimarakentaminen on suurissa ongelmissa, ja halpaa tuulivoimaakaan ei voi rakentaa loputtomiin ilman varastointi-investointeja. Kun samalla sähkön kulutus lisääntyy sähköautojen, kryptovaluuttojen, ja kulutuksen kasvaessa, on sähkön tarjonnasta yhä suurempi pula. (Kuva is.fi)

Kilpailu

Aurinkopaneelien tarjoajia on tullut muutaman vuoden aikana paljon, mikä on hyvä asia. Kilpailu on kiristynyt ja sillä on ollut kuluttajille myönteinen vaikutus hintatasoon. Aurinkosähköyrityksille tämä on kuitenkin haaste, ja pienempien katteiden takia volyymiä pitää saada ylös, tai vaihtaa alaa. Monet kuluttajat ovat huomanneet tämän lisääntyneenä mainontana ja puhelinsoittoina.

 

Elämme Suomen aurinkosähkömarkkinan kuuminta nousukautta, mutta kovan kilpailun takia osa tekijöistä säilyy, ja osa karsiutuu pois. Uudet toimijat joutuvat myymään alihinnalla heikon referenssipohjan ja osaamisen takia, ja tämä osaltaan vääristää aurinkopaneelien hintoja. Kun tällaisia toimijoita ei enään tule, on odotettavissa hintojen kasvua terveemmälle tasolle.

Myös työn hinnalle on odotettavissa kasvua yleisen hintatason kohotessa, mikä vaikuttaa työn osuuden kasvuun. Työn osuudesta saa kotitalousvähennystä, mikä ei todennäköisesti tule loppumaan, mutta toki verottajan siirroista ei koskaan tiedä. Voi myös olla, että verottaja alkaa joskus verottamaan piensähköntuottajia.

Menetetty hyöty

Yksi suurimmista syistä investoida nyt on päästä nauttimaan investoinnin tuotosta. Aurinkovoimaloilla meidän hinnoilla on kuluttajille noin 5-8% pääoman tuotto vuodessa. Jos aurinkopaneelien hinnat pysyvät samana tai nousevat alle 5%, ja kun ottaa huomioon paneelien vähäisen rappeutuman (ka. 0,3%/v), tulee investoinnista järkevää. Jos aurinkopaneelihankinta tehdään rahoituksella ja maksimierillä (meillä 72), kärsii kannattavuus jonkun verran. Harvalla on noin 8000€ takataskussa, mutta näillä pankin korkoprosenteilla ja osakkeiden tappioilla kannattaa rahansa ottaa pois tileiltä ja osakkeista ja siirtää aurinkovoimalaan, jos se on mahdollista. On vaikea löytää toista sijoituskohdetta, joka tuottaa omistajalleen lähes riskitöntä 5-8% tuottoa, ja auttaa ympäristöä sekä suomalaista cleantech liiketoimintaa.

Mitoitus – rappeutuma

Kuulemme usein kysymyksen: “kannattaako odottaa tekniikan kehitystä/kannattaako minun 10 vuoden päästä uusia paneelini tehokkaampiin?”. Kysymys on aiheellinen, mutta tekniikan kehitystä ei kannata odottaa. Aurinkopaneelien hyötysuhde kasvaa keskimäärin 0,3prosenttiyksikköä/v, joten jos haluaisi, että kaupallisten aurinkopaneelien hyötysuhde kasvaisi nyt yleisimmästä noin 17%:sta 20%:iin, pitäisi odottaa 10 vuotta. Tämän 10 vuoden aikana investointi olisi jo tuottanut noin 100% takaisin.

Aurinkopaneelien hankinnassa tärkeintä on oikea mitoitus kiinteistön kulutuksen mukaan. Jos kulutus ei merkittävästi muutu 30 vuoden aikana, ja paneelit tuottavat vielä noin 80% alkuperäisestä tehostaan, on mitoitus vielä 30 vuodenkin päästä hyvä ja toimiva. Toisaalta jos sähkön hinta on tuplaantunut 10 vuoden päästä niin kuin se nyt viimeisen 10 vuoden aikana on tehnyt, niin sähköä kannattaa silloin tuottaa katollaan niin paljon kuin pystyy, sillä yliäämäsähkön myynti verkkoonkin olisi silloin kannattavaa.

Jos kiinteistössä on reilusti aurinkoista kattopinta-alaa, mutta pieni kulutus, kannattaa invertteri ylimitoittaa, jotta paneeleja voisi myöhemmin lisätä. Kaikenkaikkiaan hyvä aika investoida on nyt, ja hinta kannattaa kilpailuttaa muutamalla eri toimijalla. Lisäksi ilmastonmuutoksen torjumisessa on kiire, ja aurinkopaneelien hankinnalla saa helposti omaa hiilijalanjälkeään pienemmäksi!

 

Lähteet:

is.fi

Aurinkoenergia Suomessa (Markku Tahkokorpi 2016)

Aalto-yliopiston luennot

Tilastokeskus

Sunenergia aurinkolaskuri

 

 

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *