Teknologiat

Aurinkopaneelien hintakehitys

Aurinkopaneelien hinta on tippunut rajusti viime vuosikymmeninä, mutta myös viime vuosina. Varsinkin Kiinan tekemät valtavat investoinnit, jotka alkoivat noin viisi vuotta sitten, ovat vaikuttaneet merkittävästi aurinkoenergian hintaan – viidessä vuodessa hinnat ovat tippuneet 70%. Nykyään suurimmassa osassa maailmaa aurinkoenergia kilpailee halvimmasta sähköntuottotavasta. Suomessa aurinkosähkö on vielä verrattain kallista suuressa mittakaavassa, mutta etenkin kuluttajien, yritysten ja maatilojen aurinkosähkö on jo hyvin kannattavaa.

Aurinkopaneelien edelleen jatkuva hintakehitys on ollut niin valtavaa, että siitä povataan tulevaisuuden tärkeintä energianlähdettä. Joidenkin ennustusten mukaan jopa 40% maailman sähköstä tuotettaisiin aurinkoenergialla vuoteen 2100 mennessä (SHELL energy scenarios). Aurinkopaneelien helppo asennus, vähäinen huollontarve ja pitkä elinikä tekevät niistä erinomaisen energintuottotavan. Ne sopivat lisäksi melkein mille tahansa pinnalle, katolle, pihalle, joutomaalle tai jopa seinäksi. Lisäksi aurinkokennojen valmistukseen käytettävää silikonia löytyy maapallolta hyvin runsaasti. Aurinkopaneelit myös tuottavat omaan tuotantoonsa menneen energian hyvin nopeasti, parissa vuodessa.  

KW, kWp ja kWh

Aurinkosähköstä, aurinkopaneeleista, ja energialasta ja sähköstä muutenkin puhuttaessa käytetään usein termejä kw, kwp ja kwh. KW (kilowatti) ja kWp (kilowattipiikki) tarkoittavat aurinkosähköjärjestelmien hupputehosta puhuttaessa yleensä samaa asiaa, eli käytännössä kapasiteettia. Esimerkiksi 1 kWp systeemi pystyy tuottamaan enintään 1kw tehon, tai piikin. KWh (kilowattitunti) taas tarkoittaa tehoa eli käytännössä energian/sähkön määrää. Esimerkiksi 1 kWp paneelisto voi tuottaa noin 1000 kwh vuodessa Suomessa. Eli kWp: ta ja kW:ta käytetään kun puhutaan esimerkiksi siitä, kuinka iso järjestelmä on asennettu (Nurmoon asennettu 4MW aurinkovoimala) ja kWh:ta käytetään kun ilmaistaan kuinka paljon sähköä järjestelmä tuottaa tai esimerkiksi kuinka paljon kulutat sähköä (sähkölaskussasi lukee kulutuksessa kWh). Oikein olisi kuitenkin puhua kWp:stä, sillä 1kwp systeemi tuottaa 1kw tehoa vain parhaimmillaan.

Aurinkopaneelien tekniikka

Aurinkopaneeli koostuu useasta aurinkokennosta, jotka kytketään sarjaan. Aurinkokennot ovat yleensä tehty silikonista ja ovat joko yksi- tai monikiteisiä. Monikiteiset ovat yleisempiä, sillä niitä on halvempi valmistaa. Aurinkokennot ovat kehittyneet hintansa lisäksi myös tekniikaltaan. Tehokkuus, jolla aurinkokennot tuottavat sähköä auringon säteilyenergiasta, on parhaimmillaan noussut polykiteisissä piikennoissa yli 20%, ja paneelien komponentteja on optimoitu niin, että ne rappeutuvat hitaammin. Yleensä paneelivalmistajat tarjoavat 25 vuoden tuottotakuun, mutta esimerkiksi me käytämme myös Valoen paneeleja, joilla on 40 vuoden takuu. Tuottotakuu tarkoittaa, että valmistaja takaa paneelin 40 vuoden toiminnan vähintään 80% toiminnalla. Käytännössä paneeleja voi käyttää kauemminkin, esimerkiksi 40 vuoden päästä vielä 10 vuotta hyvällä tehokkuudella. Käyttämämme paneelit ovat tällä hetkellä 270W, vähän alle 20% konversio-tehokkuudella.

Aurinkosähköjärjestelmä

Aurinkosähköjärjestelmä koostuu hyvin monesti komponentista, joista tärkeimmät ovat itse aurinkopaneelit, invertteri, kiinnitysjärjestelmä ja kaapelit. Järjestelmän asennus aloitetaan aina kiinnitysjärjestelmästä, joka on katoilla useimmiten hyvin yksinkertainen teräskehikko. Kun aurinkopaneelit on siihen kiinnitetty, vedetään johdot talon sisään invertteriin, joka on yleensä lähellä pääkeskusta. Invertteri nimensä mukaan invertoi tai muuntaa paneelien tuottaman tasavirran vaihtovirraksi. Jos asiakkaan sähköjärjestelmä on kytketty verkkoon, on invertteri kolmivaiheinen, ja jos se ei ole (esim. mökki), on invertteri yksivaiheinen. Lopuksi invertteriin kiinnitetään mahdollinen seurantajärjestelmä ja siihen akku, ja sitten invertteri pääkeskukseen.

Aurinkoenergia Suomessa

Suomi on myyttien maa. Yksi suurimmista vieläkin vallitsevista aurinkoenergiaa koskevista myyteistä on se, ettei Suomessa paista aurinko tarpeeksi, tai että talven pimeät kuukaudet tekevät aurinkoenergiasta hyödytöntä. Nämä myytit eivät pidä paikkansa, eikä niillä ole mitään pohjaa. Etelä-Suomessa saadaan auringon säteilyenergiaa yhtä paljon kuin Pohjois-Saksassa, ja siellä aurinkoenergiaan on satsattu merkittävästi. On totta, että Suomessa ei pahemmin paista aurinko talvella, mutta aurinkoenergian ei olekaan tarkoitus kattaa Suomen sähkönkulutusta talvella. Aurinkoenergian tarkoitus Suomessa on olla osana energiapalettia, ja toimia isossa mittakaavassa esimerkiksi suurissa kaupan-alan liikkeissä, jotka tarvitsevat paljon jäähdytystä kesäisin, tai maatiloilla jotka kuluttavat energiaa lähinnä keväästä syksyyn.

Olemme siinä mielessä epäonnekkaita, että emme pysty hyödyntämään aurinkoenergiaa läpi vuoden, ja siksi energia tulee jatkossa paljon kalliimmaksi meille kuin esimerkiksi Marokossa, jossa jo nyt on päiviä jolloin kaikki sähkö tuotetaan halvalla aurinkoenergialla. Joissain lämpimissä maissa on päästy jopa alle 30e/MWh tuottohintoihin aurinkoenergialla (ydinenergian vastaava Suomessa noin 50e/MWh), ja koko ajan rikotaan ennätyksiä.

Valoen aurinkopaneelit

Käytämme asennuksissamme myös Valoen suomalaisia next generation aurinkopaneeleja. Nämä paneelit ovat pitkän ja innovatiivisen tuotekehityksen tulosta, ja niissä on siksi jopa 40 vuoden tuottotakuu. Näillä aurinkopaneeleilla on erittäin hyvä hyötysuhde, ja se kehittyy koko ajan. Ne ovat tehty pohjoisiin oloihin suomalaisella ammattitaidolla. Valoe oli ennen Cencorp oy, joka tuotti laser ja automaatiotekniikoita, joten Valoen automaatio-osaaminen ja tuotteiden laatu on huipussaan. Valoen aurinkopaneelien lasi on myös tehty materiaalista, joka parantaa aurinkopaneelien liankestoa, joten niihin ei kerry yhtä hyvin pölyä tai siitepölyä. Valoen uusia tekniikoita ovat muun muassa uusi taustajohdintekniikka ja erityiset liitosmateriaalit, jotka takaavat entistä kestävämmän tuotteen.  

Pitkä elinikä tekee niistä ylivoimaisesti ekologisempia ja myös tuottavampia kuin kilpailevista aurinkopaneeleista. Täten jos Valoen järjestelmä maksaa esimerkiksi 20% enemmän, mutta tuottaa 100% enemmän tuottoa, tekee se Valoesta huomattavasti kannattavamman investoinnin. Esimerkiksi 7,56kw Valoen omakotitalojärjestelmä voi tuottaa jopa 40 000e voittoa. Myös Valoen kotimaisuus tekee siitä houkuttelevan investoinnin, suosi suomalaista!

Geffin seurantajärjestelmä

Jokaiseen asennukseemme kuuluu Suomessa kehitetty gef vision -seurantajärjestelmä, joka mahdollistaa myös myöhemmin 2018 julkaistavan gef-akuston liittämisen. Gef visionissa loistavaa onkin sen kyky liittää akku järjestelmään. Uusiutuvan energian suurin haaste on energian varastointi, sillä tuotto on epätasaista. Gef vision ja gef on konkreettisesti mukana ratkaisemassa tätä haastetta, ja niin olemme mekin. Akun liittäminen on aikaisemminkin ollut mahdollista, mutta sen mahdollistava hybridi-invertteri on ollut noin 100% kalliimpi (esim. 3kw järjestelmässä noin 1000e kalliimpi) kuin normaali invertteri. Myös akut ovat olleet aikaisemmin niin kalliita, että käytännössä hybridi-invertterin ja akun hankkiminen on ollut pitkälti taloudellisesti kannattamatonta. Tämä on nyt muuttumassa gef visionin ja geffin 2018 julkaistavien akkujen myötä.

Gef seurantajärjestelmä on turvallinen kyberhyökkäyksiltä ja viruksilta, ja toimii pitkään. Ensimmäiset 3 vuotta seurantaa ovat ilmaiset, jonka jälkeen seuranta maksaa asiakkaalle 40e/vuodessa. Seuranta mahdollistaa aurinkosähköjärjestelmän reaaliaikaisen seuraamisen netissä, ja vikojen huomaamisen. Jos vika huomataan, saamme siitä ilmoituksen ja tulemme korjaamaan asian heti – näin järjestelmäsi pysyy mahdollisimman tuottavana läpi elinikänsä. Gef vision mahdollistaa myös kysyntäjouston käytön ja suojautumisen sähkönhinnan piikeiltä. Varsinkin akkujen kanssa, verkkovirran käyttö optimoidaan automaattisesti niin, että sähköä otetaan verkosta mahdollisimman vähän hintapiikkien aikana ja mahdollisimman paljon halvan sähkön aikoina. Käytännössä gef vision ja siihen mahdollisesti liitettävä akku maksavatkin itsensä takaisin hyvinkin nopeasti.

Usein kysyttyä

Mitä Sons of solar tekee?

Myymme ja asennamme parhaita älykkään aurinkoenergian ratkaisuja avaimet käteen periaatteella ja korkealla kotimaisuusasteella. Keskitymme erityisesti omakotitaloihin ja maatiloihin. Kehitämme myös omaa vedenpuhdistusteknologiaa, joka yhdistää aurinkoenergiaa ja meriveden puhdistusta. Tavoitteenamme on olla mukana ehkäisemässä maailmanlaajuista vesikriisiä ja tuoda oma tuotteemme markkinoille 2023 mennessä.

Onko aurinkosähkö kannattavaa?

Aurinkosähkö ei ole ennen ollut Suomessa kovin kannattavaa, mutta viime vuosien nopeasti halpenevien hintojen myötä (viidessä vuodessa 70%), siitä on tullut taloudellisesti kannattavaa myös Suomessa. Parhaat kohteet maksavat itsensä takaisin 7 vuodessa, ja tuottavat sijoittajalle merkittävää riskitöntä tuottoa keskimäärin 8% tuottoasteella. Myös ympäristöön panostaminen kannattaa aina, ja ympäristötuhojen välillisiltä kustannuksilta vältytään.

Onko paneelilla väliä?

 • Kyllä ja ei. Suurin osa paneeleista on tehty kestämään kaikenlaisia oloja, ja siksi esimerkiksi kiinalaisetkin paneelit sopivat Suomen oloihin täysin hyvin. Kiinalaiset paneelit ovat yleisimpiä ja niissä on paljon vaihtelua laadussa eri valmistajien välillä. Kuitenkin parhaiden valmistajien, kuten JAsolarin on todettu olevan laadukkaampia kuin monet Eurooppalaiset paneelit.
 • Me tarjoamme sekä JAsolarin kiinalaisia, että Valoen suomalaisia paneeleja. Molemmissa on noin yhtä hyvä tehokkuus, mutta Valoen paneelit kestävät merkittävästi pidempään, ovat monien mielestä paremman näköisiä, ja ne ovat suomalaista laatua.

Mihin aurinkopaneelit voi asentaa?

 • Aurinkopaneelit voidaan periaatteessa asentaa ihan mihin vain, mutta helpointa ja samalla kustannustehokkainta se on harjakattoisen loivan katon päälle. Asennus voidaan kuitenkin tehdä tarvittaessa vaikka mihin, kuten maahan tai seinään, mutta lisätyöstä tulee lisähintaa.
 • Aurinkopaneelit pyritään yleensä asentamaan kohti etelää noin 45 asteen kulmaan, mutta usein se ei ole mahdollista. Itse asiassa monessa omakotitalossa etelään sijoittaminen ei ole järkevintä, jos kulutus on aamuin ja illoin – tällöin kannattaa tehdä asennus esimerkiksi itä-länsi -suuntaan molemmille puolille kattoa.

Miten paneelien sijoittaminen vaikuttaa tuottoon?

 • Paneelien sijoittaminen esimerkiksi itä-länsi -suuntaan etelän siasta huonontaa vuosituottoa itse asiassa vain päälle 5 %, ja saattaa lyhentää takaisinmaksuaikaa kohteesta riippuen.
 • Aurinkopaneelien sijoittaminen esimerkiksi 20 asteen kulmaan 45 sijasta, tuottaa paremman tuoton kesällä ja huonomman muuten.

Mitä tapahtuu ylijäämäsähkölle?

 • Ilman akkuja ylimääräinen aurinkosähkö syötetään verkkoon erillisessä myyntisopimuksessa määritetyllä hinnalla. Verkkoon syötetystä sähköstä maksetaan noin 3 senttiä/kwh, joten suurta rahaa sillä ei tee.

Vaatiiko järjestelmä huoltoa?

 • Järjestelmämme vaativat hyvin vähän huoltoa. Esimerkiksi likaantumista ei Suomen sateisen ilmaston takia tarvitse pelätä. Ainoa osa, joka pitää mahdollisesti joskus vaihtaa uudeksi, on invertteri.

Mikä on aurinkosähköjärjestelmien takuu?

 • Koko asennusjärjestelmällä on 10 vuoden takuu.  Paneeleilla on 25 tai 40 vuoden tuottotakuu ja 10 vuoden takuu materiaali- ja valmistusvirheille. Invertterillä on 5 vuoden takuu.

Kuinka pitkään järjestelmä toimii?

 • Järjestelmä voi toimia niin pitkään kuin paneelit toimivat. Välissä joitain komponentteja saatetaan joutua vaihtamaan, kuten seurantajärjestelmä tai invertteri, mutta paneelit kestävät pitkään. Valoen paneelit pysynevät täysin käyttökelpoisina 50 vuotta, ja JAsolarin paneelit noin 30 vuotta.

Onko akku järkevä investointi?

 • Akku on todella järkevä investointi, kunhan hinnat tippuvat – Geffin myöhemmin 2018 julkaistava akku tullee olemaan todennäköisesti jo tarpeeksi halpa. Akku kasvattaa energiaomavaraisuutta, ja takaa sähkön saatavuuden läpi päivän myös jos sähköt menevät poikki esimerkiksi myrskyssä. Akku mahdollistaa kaiken tuottamasi aurinkoenergian oman käytön sen sijaan, että sitä myisi osan halvalla verkkoon.

Mikä on invertteri?

 • Invertteri on yksi tärkeimmistä aurinkosähköjärjestelmän osista, sillä se muuntaa (invertoi) aurinkopaneelien tuottaman tasasähkön vaihtosähköksi, jota talon sähköjärjestelmä voi käyttää. Invertterissä on myös vaihteleva määrä muita ominaisuuksia, kuten seurantajärjestelmä ja paneelien toimintaa tehostavia ominaisuuksia.