Teknologiat

Teknologioissa panostamme toimivaan ja yksinkertaiseen.

Aurinkopaneelien hintakehitys

Aurinkopaneelien hinta on tippunut rajusti viime vuosikymmeninä, mutta myös viime vuosina. Varsinkin Kiinan tekemät valtavat investoinnit, jotka alkoivat noin viisi vuotta sitten, ovat vaikuttaneet merkittävästi aurinkoenergian hintaan – viidessä vuodessa hinnat ovat tippuneet 70%. Nykyään suurimmassa osassa maailmaa aurinkoenergia kilpailee halvimmasta sähköntuottotavasta. Suomessa aurinkosähkö on vielä verrattain kallista suuressa mittakaavassa, mutta etenkin kuluttajien, yritysten ja maatilojen aurinkosähkö on jo hyvin kannattavaa.

Aurinkopaneelien edelleen jatkuva hintakehitys on ollut niin valtavaa, että siitä povataan tulevaisuuden tärkeintä energianlähdettä. Joidenkin ennustusten mukaan jopa 40% maailman sähköstä tuotettaisiin aurinkoenergialla vuoteen 2100 mennessä (SHELL energy scenarios). Aurinkopaneelien helppo asennus, vähäinen huollontarve ja pitkä elinikä tekevät niistä erinomaisen energintuottotavan. Ne sopivat lisäksi melkein mille tahansa pinnalle, katolle, pihalle, joutomaalle tai jopa seinäksi. Lisäksi aurinkokennojen valmistukseen käytettävää silikonia löytyy maapallolta hyvin runsaasti. Aurinkopaneelit myös tuottavat omaan tuotantoonsa menneen energian hyvin nopeasti, parissa vuodessa.  

KW, kWp ja kWh

Aurinkosähköstä, aurinkopaneeleista, energia-alasta ja sähköstä muutenkin puhuttaessa käytetään usein termejä kw, kwp ja kwh. KW (kilowatti) ja kWp (kilowattipiikki) tarkoittavat aurinkosähköjärjestelmien hupputehosta puhuttaessa yleensä samaa asiaa, eli käytännössä kapasiteettia. Esimerkiksi 1 kWp systeemi pystyy tuottamaan enintään 1kw tehon, tai piikin. KWh (kilowattitunti) taas tarkoittaa käytännössä energian/sähkön määrää. Esimerkiksi 1 kWp paneelisto voi tuottaa noin 1000 kwh vuodessa Suomessa. Eli kWp: ta ja kW:ta käytetään kun puhutaan esimerkiksi siitä, kuinka iso järjestelmä on asennettu (Nurmoon asennettu 4MW aurinkovoimala) ja kWh:ta käytetään kun ilmaistaan kuinka paljon sähköä järjestelmä tuottaa tai esimerkiksi kuinka paljon kulutat sähköä (sähkölaskussasi lukee kulutuksessa kWh). Oikein olisi kuitenkin puhua kWp:stä, sillä 1kwp systeemi tuottaa 1kw tehoa vain parhaimmillaan.

Aurinkopaneelien tekniikka

Aurinkopaneeli koostuu useasta aurinkokennosta, jotka kytketään sarjaan. Aurinkokennot ovat yleensä tehty silikonista ja ovat joko yksi- tai monikiteisiä. Monikiteiset ovat yleisempiä, sillä niitä on halvempi valmistaa. Aurinkokennot ovat kehittyneet hintansa lisäksi myös tekniikaltaan. Tehokkuus, jolla aurinkokennot tuottavat sähköä auringon säteilyenergiasta, on parhaimmillaan noussut polykiteisissä piikennoissa yli 20%, ja paneelien komponentteja on optimoitu niin, että ne rappeutuvat hitaammin. Yleensä paneelivalmistajat tarjoavat 25 vuoden tuottotakuun. Tuottotakuu tarkoittaa, että valmistaja takaa paneelin toiminnan vähintään 80% toiminnalla. Käytännössä paneeleja voi käyttää kauemminkin, esimerkiksi 25 vuoden päästä vielä ainakin 10 vuotta hyvällä tehokkuudella. Käyttämämme paneelit ovat tällä hetkellä 280-370Wp, noin 20% konversio-tehokkuudella.

Aurinkosähköjärjestelmä

Aurinkosähköjärjestelmä koostuu hyvin monesta komponentista, joista tärkeimmät ovat itse aurinkopaneelit, invertteri, kiinnitysjärjestelmä ja kaapelit. Järjestelmän asennus aloitetaan aina kiinnitysjärjestelmästä, joka koostuu kiinnikkeistä ja kiskoista. Kun aurinkopaneelit on kiskoihin kiinnitetty, vedetään johdot talon sisään invertteriin, joka on yleensä lähellä pääkeskusta. Invertteri  muuntaa paneelien tuottaman tasavirran vaihtovirraksi. Jos asiakkaan sähköjärjestelmä on kytketty verkkoon, on invertteri kolmivaiheinen, ja jos se ei ole (esim. mökki), on invertteri yksivaiheinen. Lopuksi invertteriin kiinnitetään mahdollinen seurantajärjestelmä, ja liitetään invertteri pääkeskukseen.

Aurinkoenergia Suomessa

Suomi on myyttien maa. Yksi suurimmista vieläkin vallitsevista aurinkoenergiaa koskevista myyteistä on se, ettei Suomessa paista aurinko tarpeeksi, tai että talven pimeät kuukaudet tekevät aurinkoenergiasta hyödytöntä. Etelä-Suomessa saadaan auringon säteilyenergiaa yhtä paljon kuin Pohjois-Saksassa, ja siellä aurinkoenergiaan on satsattu merkittävästi. On totta, että Suomessa ei pahemmin paista aurinko talvella, mutta aurinkoenergian ei olekaan tarkoitus kattaa Suomen sähkönkulutusta talvella. Aurinkoenergian tarkoitus Suomessa on olla osana energiapalettia, ja toimia isossa mittakaavassa esimerkiksi suurissa kaupan-alan liikkeissä, jotka tarvitsevat paljon jäähdytystä kesäisin, tai maatiloilla jotka kuluttavat energiaa lähinnä keväästä syksyyn.

Olemme siinä mielessä epäonnekkaita, että emme pysty hyödyntämään aurinkoenergiaa läpi vuoden, ja siksi energia tulee jatkossa paljon kalliimmaksi meille kuin esimerkiksi Marokossa, jossa jo nyt on päiviä jolloin kaikki sähkö tuotetaan halvalla aurinkoenergialla. Joissain lämpimissä maissa on päästy jopa alle 30e/MWh tuottohintoihin aurinkoenergialla (ydinenergian vastaava Suomessa noin 50e/MWh), ja koko ajan rikotaan ennätyksiä.

Aurinkopaneelit

Pääasiallisesti toimitamme GEF:in ja JAsolarin Tier1-luokituksen aurinkopaneeleja, joissa on mielestämme alan paras hinta-laatu -suhde. Näiden valmistajien paneeleita on noin 150 000kpl Suomessa toimitettu, eikä yhtäkään ole tullut takaisin (tarkastettu 28.1.2021). Valikoimaamme tuli 1.2.2021 alkaen GEF360Wp kokomusta half-cut  aurinkopaneeli, joka on yksikiteinen ja tehokas matalalla säteilyn tulokulmilla, ja sitä ei varjot haittaa niin paljoa. Paneelit ovat saman hintaisia, ja tuovat loppupaketin hintaan lisää noin 10%, mutta toisaalta tuovat myös reilusti lisää tehoa (10-15%), näyttävät paremmilta, ja toimivat paremmin alhaisella säteilyllä. Kokomusta paneeli on erityisen tyylikäs mustilla katoilla, jonne all-black -asennuksemme sulautuu upeasti. Ota yhteyttä, jos haluat tietää lisää!

Kaudella 2020 meiltä saa tilattua tilaustuotteena melkein mitä tahansa paneeleja, mutta kilpailukykyisimmät hinnat ovat JAsolarin ja Trunsunin Gef-paneeleissa. Tavarantoimittajamme tuo 2020 alussa markkinoille uudestaan Gef-paneelit, jotka ovat teholtaan ja hinnaltaan erinomaisia.

Geffin seurantajärjestelmä

Asennuksiimme kuuluu usein Suomessa kehitetty GEF Vision -seurantajärjestelmä. Uusiutuvan energian suurin haaste on energian varastointi, sillä tuotto on epätasaista. GEF Visionilla on mahdollista myös ohjata kulutuksenohjauksella aurinkosähköä lämminvesivaraajaan silloin, kun aurinkosähköä on runsaasti saatavilla. Tällöin lämminvesivaraaja toimii kuin ilmaisena akkuna. Tällä hetkellä kun fyysiset lithium-ioni -akut ovat vielä hyvin tyyriitä, on järkevämpää pyrkiä varastoimaan aurinkosähköä lämminvesivaraajaan, sähköautoon tai myydä sitä verkkoon. 

GEF-Vision seurantajärjestelmä on turvallinen kyberhyökkäyksiltä ja viruksilta, ja toimii pitkään. Seuranta mahdollistaa aurinkosähköjärjestelmän reaaliaikaisen seuraamisen netissä, ja vikojen huomaamisen. Jos vika huomataan, saamme siitä ilmoituksen ja tulemme korjaamaan asian heti – näin järjestelmäsi pysyy mahdollisimman tuottavana läpi elinikänsä. Vision mahdollistaa myös reaaliaikaisen ja tarkan kulutuksenseurannan, sekä älykkään sähköauton latauksen. Laite maksaa asennuksineen noin 500€ ja käyttö on ilmaista ensimmäiset 3v, jonka jälkeen 40€/v.

Usein kysyttyä

Mitä Sons of solar tekee?

Myymme ja asennamme parhaita älykkään aurinkoenergian ratkaisuja avaimet käteen periaatteella ja korkealla kotimaisuusasteella. Keskitymme erityisesti pk-yrityksiin ja omakotitaloihin Turun seudulla ja saaristossa. 

Onko aurinkosähkö kannattavaa?

Aurinkosähkö ei ole ennen ollut Suomessa kovin kannattavaa, mutta viime vuosien nopeasti halpenevien hintojen myötä (viidessä vuodessa 70%), siitä on tullut taloudellisesti kannattavaa myös Suomessa. Parhaat kohteet maksavat itsensä takaisin 7 vuodessa, ja tuottavat sijoittajalle merkittävää riskitöntä tuottoa keskimäärin 8% tuottoasteella. Myös ympäristöön panostaminen kannattaa aina, ja ympäristötuhojen välillisiltä kustannuksilta vältytään.

Onko paneelilla väliä?

 • Kyllä ja ei. Suurin osa paneeleista on tehty kestämään kaikenlaisia oloja, ja siksi esimerkiksi kiinalaisetkin paneelit sopivat Suomen oloihin täysin hyvin. Kiinalaiset paneelit ovat yleisimpiä ja niissä on paljon vaihtelua laadussa eri valmistajien välillä. Kuitenkin parhaiden valmistajien, kuten JAsolarin ja Trunsunin on todettu olevan laadukkaampia kuin monet Eurooppalaiset paneelit. Toisaalta esimerkiksi Amerisolarin paneelit ovat kiellettyjäkin joissain maissa, joten niitä kannattaa välttää. Eurooppalaisuus tai suomalaisuuskaan ei ole tae laadusta, ja joissain tapauksissa sekä hinta, että palautusprosentti on ollut moninkertainen kiinalaisiin verrattuna. 

Mihin aurinkopaneelit voi asentaa?

 • Aurinkopaneelit voidaan periaatteessa asentaa ihan mihin vain, mutta helpointa ja samalla kustannustehokkainta se on harjakattoisen loivan katon päälle. Asennus voidaan kuitenkin tehdä tarvittaessa vaikka mihin, kuten maahan tai seinään, mutta lisätyöstä tulee lisähintaa.
 • Aurinkopaneelit pyritään yleensä asentamaan kohti etelää noin 45 asteen kulmaan, mutta usein se ei ole mahdollista. Itse asiassa monessa omakotitalossa etelään sijoittaminen ei ole järkevintä, jos kulutus on aamuin ja illoin – tällöin voi kannattaa tehdä asennus esimerkiksi itä-länsi -suuntaan molemmille puolille kattoa.

Miten paneelien sijoittaminen vaikuttaa tuottoon?

 • Paneelien sijoittaminen esimerkiksi itä-länsi -suuntaan etelän siasta huonontaa vuosituottoa itse asiassa vain noin 10%, ja saattaa lyhentää takaisinmaksuaikaa kohteesta riippuen.
 • Aurinkopaneelien sijoittaminen esimerkiksi 20 asteen kulmaan 45 sijasta, tuottaa paremman tuoton kesällä ja huonomman muuten.

Mitä tapahtuu ylijäämäsähkölle?

 • Ilman akkuja ylimääräinen aurinkosähkö syötetään verkkoon erillisessä myyntisopimuksessa määritetyllä hinnalla. Verkkoon syötetystä sähköstä maksetaan noin 5 senttiä/kwh.

Vaatiiko järjestelmä huoltoa?

 • Järjestelmämme vaativat hyvin vähän huoltoa. Esimerkiksi likaantumista ei Suomen sateisen ilmaston takia tarvitse pelätä. Ainoa osa, joka pitää mahdollisesti joskus vaihtaa uudeksi, on invertteri.

Mikä on aurinkosähköjärjestelmien takuu?

 • Paneeleilla on 25 vuoden tuottotakuu ja 12 vuoden takuu materiaali- ja valmistusvirheille. Invertterillä ja asennustyöllä on 7 vuoden takuu, ja kiinnitysjärjestelmällä on 30 vuoden takuu.

Kuinka pitkään järjestelmä toimii?

 • Järjestelmä voi toimia niin pitkään kuin paneelit toimivat eli yli 40 vuotta. Välissä joitain komponentteja saatetaan joutua vaihtamaan, kuten seurantajärjestelmä tai invertteri, mutta paneelit kestävät pitkään. 

Onko akku järkevä investointi?

 • Akku voi olla järkevä investointi, jos niiden hinnat tippuvat merkittävästi. Sillä välin kannattaa syöttää ylijäämää varaajaan, sähköautoon tai verkkoon. 

Mikä on invertteri?

 • Invertteri on yksi tärkeimmistä aurinkosähköjärjestelmän osista, sillä se muuntaa (invertoi) aurinkopaneelien tuottaman tasasähkön vaihtosähköksi, jota talon sähköjärjestelmä voi käyttää. Invertterissä on myös vaihteleva määrä muita ominaisuuksia, kuten seurantajärjestelmä ja paneelien toimintaa tehostavia ominaisuuksia.